logo APPA
logo APPA

„Riškova symfónia“: OPEN AIR koncert spojil umenie a radosť z pomoci druhým

Unikátny koncert orchestra Bratislava Hot Serenaders počas multižánrového festivalu Symfónia umenia v bratislavskom Ružinove bol zameraný na pomoc pre chlapčeka s ojedinelým genetickým ochorením.

4. októbra 2022
2 min. čítania

V mestskej časti Bratislava – Ružinov v stredu 7. septembra 2022 povýšili rapsódiu na výnimočný umelecký zážitok s benefičným rozmerom. Koncert špičkového orchestra Bratislava Hot Serenaders s názvom „A znovu tá rapsódia“ pomohol ťažko chorému Riškovi na ceste za pokrokmi.

„Amfiteátrom v Štrkovci sa niesli nielen tóny hot-jazzovej hudby, ale aj slová plné porozumenia a pomoci.“

Program otvorili rytmické a zvučné melódie jazzovej klasiky 20. a 30. rokov minulého storočia. Hudobníci spolu so svojím hosťom z Maďarska, multiinštrumentalistom Támasom Ittzésom, zahrali to najlepšie zo svojho repertoáru. Klavírne pásmo vyvrcholilo skladbou Rhapsody in Blue v pôvodnej verzii, tak ako zaznela na premiérovom koncerte v New Yorku 12. decembra 1924. V úlohe sólistu sa bratislavskému publiku predstavil český klavírny virtuóz Karel Košárek.

Od symfónie umenia k pomoci

Výnimočnosť koncertu spočívala v spojení dvoch svetov. Cultus Ružinov, ktorý organizuje unikátny open air festival Symfónia umenia už druhý rok, sa rozhodol spojiť s Asociáciou pomoci postihnutým – APPA a pomôcť hendikepovanému Ružinovčanovi Riškovi. Každý, kto si na koncert zakúpil lístok, prispel k napredovaniu 6-ročného chlapčeka.

Bojovníkom od narodenia

Riško trpí genetickým ochorením, ktoré mu diagnostikovali krátko po narodení a neskôr sa pridružili oneskorený psychomotorický vývin a hypotónia. Veľmi oslabené svalstvo v tvárovej oblasti mu spôsobuje problémy pri jedení a rozprávaní a pre silné dioptrie okuliarov sa horšie orientuje, no aj napriek tomu sa teší zo života a z maličkostí každého dňa. Veľmi mu pomáha pravidelné cvičenie a hipoterapia. Podľa rodiny „je ako malý džokej, ktorý cvála a zdoláva svoje diagnózy.“ Má vrúcny vzťah s terapeutmi – ľudskými aj zvieracím, je spoločenský a vďačný za každú pomocnú ruku. Má rád pobyt v prírode a spolu s maminou si váži veľkú podporu komunity v Ružinove.

500-eurový výťažok pokryje časť rehabilitácií

Charitatívnym koncertom sa poradilo pre Riška vyzbierať financie vo výške 500 eur. V závere podujatia vicestarosta Ružinova Martin Patoprstý a riaditeľka Cultus Ružinov Andrea Kozáková odovzdali za účasti Miriam Juhanesovičovej, predsedníčky APPA, do rúk Riškovej mamy symbolický šek.

Ďakujeme organizátorom festivalu Symfónia umenia, že v rámci jedného zo svojich koncertov podporili člena Klubu APPA. Srdečná vďaka aj všetkým návštevníkom, ktorí svojou účasťou podporili dobrú vec!

Mohlo by vás zaujímať

CarnoMed partner APPA
Zdravie
Na rakovinu Slováci zomierajú pričasto. Pomôcť môže aj výnimočný objav slovenskej vedkyne

Nezdravý životný štýl či zanedbávanie prevencie sú niektoré z príčin, pre ktoré nás zákerná choroba postihuje viac ako iných Európanov. Existuje však viacero možností, ako tento negatívny trend zvrátiť – a za jednou z nich stojí aj objav slovenských vedcov.

Podotech partner APPA
Zdravotné pomôcky
Podotech – individuálny a priateľský prístup, kvalitné produkty

Podotech je jedna z mála firiem na Slovensku s vlastnou dielňou na ručnú výrobu individuálnej obuvi. Je určená tak pre deti, ako aj pre dospelých užívateľov, ktorých zdravotný stav vyžaduje mäkkú podporu, korekciu chodidla, prípadne členkového kĺbu.

Ružinovský kolotoč 2024 - APPA
Šport
6. Ružinovský kolotoč: Bežci sa spojili pre chorého Patrika

Športovo-benefičné podujatie v bratislavskej Mestskej časti Ružinov sa každý rok teší veľkej obľube. V parku Ostredky sa v sobotu 7. septembra predpoludním stretlo takmer dvesto bežcov, ktorí aj v mimoriadne teplom počasí odbehli trať dlhú 5,5 alebo 11 kilometrov.

Špeciálne pomôcky pre postihnuté deti TMT market - APPA partner FB
Zdravotné pomôcky
TMT MARKET – špeciálne pomôcky pre telesne znevýhodnené deti

Spoločnosť pôsobí na slovenskom trhu od roku 2002, kedy začala s predajom vlnených prikrývok MERINO.

10. DGS Sprint s pomocou pre vážne chorého chlapčeka
Šport
Bežci DGS Sprintu venovali svoju energiu ťažko chorému Gáborkovi

ALD je veľmi zriedkavé neurologické ochorenie, ktoré postihuje v priemere jedného z 20 000 chlapcov. Patrí medzi nich aj šesťročný Gábor z Kolárova, ktorý sa zotavuje po transplantácii kostnej drene. Malému škôlkarovi sa rozhodlo pomôcť množstvo aktívnych športovcov, ktorí sa zapojili do podujatia DGS Sprint 2023.

Ceremina - partner APPA
Rehabilitácie
Rehabilitačné centrum CEREMINA

Centrum rehabilitácie Miroslava Náhlika – CEREMINA, n.o. bola ako nezisková organizácia založená rodinou Náhlikovou v roku 2018 za účelom liečby pacientov s neurologickými poruchami pohybu. Ponúka individuálny prístup s intenzívnym terapeutickým programom a starostlivosťou o klienta pod jednou strechou v rodinnej atmosfére.

APPA sa stala partnerom súťaže Miss Slovensko 2023
Kultúra
APPA sa stala partnerom súťaže Miss Slovensko 2023

Všetkých 12 finalistiek prestížnej súťaže krásy absolvovalo špeciálny workshop o charite. Zároveň sa zaradili medzi vôbec prvých užívateľov špeciálnej aplikácie APPkA, ktorá predstavuje cielenú pomoc pre ľudí s ťažkým osudom.

SMA vikend Valčianska dolina
Vzdelávanie
APPA je neodmysliteľnou súčasťou SMA rodín na Slovensku

S nadšením sme prijali pozvanie na otvorenie prvého vzdelávacieho víkendu „Spolu v SMA“ vo Valčianskej doline, ktorý zorganizoval výbor SMA Slovakia – aliancia rodín. Spoločné stretnutie bolo plné informácií, poznatkov, praktických ukážok aj zábavy. Jeho nosnou témou bola starostlivosť o pacientov s diagnózou spinálna muskulárna atrofia.

Vibračné masážne pištole Velvesa - partner APPA
Zdravotné pomôcky
Ako si vybrať vhodnú masážnu vibračnú pištoľ a ako ju správne používať?

Vibračná pištoľ účinne a rýchlo uľaví unavenému a stuhnutému svalstvu, ľahko sa používa a umožňuje za krátky čas príjemne prekrviť a zrelaxovať svaly. Informácie o výbere vibračnej masážnej pištole a jej bezpečnom použití vám prináša masérsky portál velvesa.sk, ktorý je dlhodobým partnerom APPA a ponúka množstvo pomôcok nielen pre masáž, ale aj pre oblasť rehabilitácie, cvičenia a hygieny.

APPA partner biolampy MediLight
Zdravotné pomôcky
Praktické desatoro pre používateľov biolampy

Svetelná terapia je schopná aktivovať samoliečebný potenciál ľudského tela prírodným spôsobom, vďaka čomu ide o všeobecne uznávanú liečebnú a preventívnu metódu.

SKGAH - partner APPA
Šport
Slovenská Golfová Asociácia Hendikepovaných

Slovenská Golfová Asociácia Hendikepovaných (SKGAH) takmer desať rokov združuje telesne a mentálne hendikepovaných golfistov z rôznych kútov našej krajiny.

Rehabilitácie
Zverte sa do rúk skúseným fyzioterapeutom, ktorí vám pomôžu zlepšiť váš stav

Sieť pohybovo-rehabilitačných centier Ultimuv je zameraná na fyzioterapeutické služby, cvičenie a poradenstvo. Náš tím tvoria fyzioterapeuti s dlhoročnou praxou, ktorí vám radi pomôžu s vašimi pohybovými problémami.

Rehabilitácie
10 dôvodov, prečo si zvoliť HENDI MEDICAL CENTER

HENDI MEDICAL CENTER sa zameriava na intenzívnu rehabilitáciu detí a dospelých s neurologickými a ortopedickými poruchami pohybového aparátu.

Patrik Fabo Klub APPA
Zdravie
Pod krídlami APPA mohol Patrik s DMO absolvovať desiatky rehabilitačných pobytov

Patrik z Nového Mesta nad Váhom je jasným príkladom toho, ako sa nenechať zabrzdiť aj napriek vážnemu ochoreniu. 28-ročný mladík už letel na rogale, absolvoval imitáciu zoskoku padákom, vyhliadkový let lietadlom s inštruktorom, pilotoval simulátor Boeingu 747 a dostal sa aj na vrchol jedného z najkrajších ľadovcov sveta. Miluje adrenalín a napriek diagnóze, s ktorou žije od narodenia, si chce vychutnávať život naplno. Najviac mu pomáhajú pravidelné rehabilitácie a podporné terapie v špecializovanom centre.

APPkA v HN
Zdravie
APPkA v špecializovanej prílohe Hospodárskych novín

APPA prišla v roku 2023 s unikátnym projektom mobilnej aplikácie, ktorý doslova spôsobil malú revolúciu v oblasti charity na Slovensku. APPkA od APPA je určená pre každého užívateľa smart telefónu, ktorý prostredníctvom pohybu môže podporiť zdravotne znevýhodnené deti a dospelých tým, že im daruje svoje spálené kalórie.

APPA partner Ares
Zdravotné pomôcky
Ako prekonať bariéry s ARESom

Problémy s presunom a prepravou imobilnej osoby poznajú určite mnohí z vás. Máme pre vás riešenia, ktoré vám v tejto súvislosti určite pomôžu. Uľahčia vám presun z postele na toaletu, pomôžu dostať sa von z domu alebo bytu a následne prepraviť sa do práce, školy alebo za športom.

Omron - partner APPA
Zdravotné pomôcky
Úľava od bolesti bez liekov

Bolesť je najčastejším utrpením, ktoré výrazne zhoršuje kvalitu života.

Victory fyzio - partner APPA
Zdravotné pomôcky
Pri bolestiach chrbta či svalov pomôže ShockWawe Dual Power

Sme Victory Fyzio – fyziocentrum, ktoré sa nachádza v Novom Meste nad Váhom. Našim klientom ponúkame zdravotné masáže, individuálne cvičenia s fyzioterapeutom zamerané na zlepšenie koordinácie a odstránenie bolesti a zlých pohybových návykov, bankovanie a hlavne aplikáciu bezbolestnej rázovej vlny s diatermiou prístrojom ShockWawe Dual Power.

BHI - partner APPA
Špeciálne výkony
Zázrak menom “kmeňové bunky”

Terapia kmeňovými bunkami patrí medzi najmodernejšie liečebné metódy. V rozhovore s Renátou Mihályovou prinášame všetky potrebné informácie o tejto prevratnej terapii.

Velcon - APPA partner
Zdravotné pomôcky
VELCON pomáha odstraňovať bariéry

Sortiment etablovanej spoločnosti tvoria vysokokvalitné produkty, ktoré pochádzajú od popredných európskych výrobcov. Tie pomáhajú zlepšiť každodenné fungovanie ľuďom s telesným znevýhodnením.

karnozin od Carnomed APPA partner
Zdravie
Prínosy karnozínu pre deti s autizmom (PAS)

Poruchy autistického spektra sú neurovývojové poruchy charakterizované ťažkosťami v sociálnej interakcii, komunikačnými problémami a tendenciou zapájať sa do opakovaného správania. Symptómy a ich závažnosť sa však v týchto troch kľúčových oblastiach značne líšia. Súhrnne môžu viesť k relatívne miernym výzvam na závažnejšie symptómy, ako keď opakované správanie a nedostatok hovoreného jazyka zasahujú do každodenného života.

Parada 2024 Piešťany - APPA
Šport
Paráda v Piešťanoch so športovými hviezdami z Paríža!

Roadshow po celom Slovensku ukončili v kúpeľnom meste Piešťany. A ako inak, než PARÁDNE! Trnavská župná paralympiáda mládeže bola poslednou zo siedmych tohtoročných akcií, ktoré zorganizoval Slovenský paralympijský výbor v spolupráci s krajmi. Prvý bezbariérový festival Paráda 2024 v športovom areáli HS Centrum bol opäť krásnym prepojením športu a zábavy.

Centrum Liberta - APPA
Rehabilitácie
Ďakovný list a novinky z Centrum Liberta

Vážená predsedníčka občianskeho združenia,

máme za sebou ďalších polrok naplnený vzájomnou spoluprácou v prospech zdravotne znevýhodnených detí, ktoré podporuje APPA, a ktoré zároveň využívajú rehabilitačné a terapeutické služby nášho Centra Liberta.

Neurorehabilitačná klinika Levita - partner APPA
Rehabilitácie
Neurorehabilitačná klinika Levita

Klinika Levita je špecializované neurorehabilitačné zariadenie, ktoré poskytuje intenzívnu neurorehabilitačnú liečbu pri poškodení nervového systému. Kľúčom k úspešným príbehom je odborná a komplexná starostlivosť na svetovej úrovni v kaštieli grófa Beňovského v krásnom prostredí lesoparku.

Buďte neustále informovaní...

Prečítajte si vždy aktuálne informácie o aktivitách a projektoch APPA priamo vo vašej e-mailovej schránke.

Sledujte nás
Informácie a podpora
Kde nás nájdete?

Asociácia pomoci postihnutým – APPA
Floreát Ideapark, Krajinská cesta 32
921 01 Piešťany

Fakturačné údaje

Asociácia pomoci postihnutým – APPA
Na medzi 2/a, 831 06 Bratislava
Slovenská republika
IČO: 42 173 809 / DIČ: 202 306 9620
IČ DPH: SK2023069620

Bankové spojenie

Tatra Banka, a.s.
Hodžovo nám. 3, 810 00 Bratislava
BIC / SWIFT: TATRSKBX
IBAN: SK98 1100 0000 0029 2982 6898

Pay by Square
logo APPA

Pomoc je naše poslanie.

© 2009 - 2024 APPA / Všetky práva vyhradené / design & development by eduardjanosik.com

Buďte neustále informovaní...

Prečítajte si vždy aktuálne informácie o aktivitách a projektoch APPA priamo vo vašej e-mailovej schránke.